Omdat cavia’s sociale dieren zijn en in de natuur in groepsverband leven, is het beter om cavia’s niet alleen te houden. Deze kunnen dan vereenzamen.
Om problemen te voorkomen kunt u het beste 2 zeugjes samen houden of een zeugje en een gecastreerd beertje. Je kunt ook wel 2 beertjes bij elkaar houden, maar dan wel een jong beertje (jonger dan een jaar) en een oudere beer. Dan heb je de meeste kans dat deze samen gaan.
In het begin zullen uw cavia’s moeten wennen en zullen ze wat schichtig reageren, maar als ze eenmaal u herkennen zullen ze u luid piepend begroeten.
Cavia’s zijn wel vluchtdieren (prooidieren), wat betekent dat ze altijd wel weg zullen lopen als u ze probeert te pakken.
Cavia’s hebben o.a. verzorging nodig van hun nagels. Hier is een speciaal schaartje voor. U kunt dit bij de dierenarts laten doen, maar het is bij lichte nagels ook heel goed zelf te doen.
Langharige cavia’s moeten regelmatig gekamd of geborsteld worden om klitten en vervilten tegen te gaan. Het is ook fijner voor de cavia en handiger om de haren ook regelmatig te knippen. Dit o.a. omdat er van alles in de haren blijft hangen die over de grond slepen.
Het is belangrijk dat uw cavia altijd een onbeperkte hoeveel hooi heeft, wat goed is voor de tanden. Ook is het belangrijk dat een cavia de hele dag toegang heeft tot voedsel. Geef altijd voer dat speciaal gemaakt is voor cavia’s en het liefst alleen, dus geen gemengd voer. Anders gaat de cavia selectief eten wat hij lekker vind en krijgt hij niet alles binnen wat nodig is.
Ook heeft een cavia dagelijks groenvoer nodig, zoals wortel, witlof, paprika, komkommer. U merkt vanzelf wat de cavia lekker vind en wat hij minder lust. Fruit, zoals appel of peer, kunt u ook geven, maar niet teveel i.v.m. de suikers.
Op deze site staan groentes vermeld die cavia’s wel en niet mogen: Welke groentesoorten mag mijn cavia? (dier.nu).
Wat natuurlijk ook belangrijk is, is dagelijks vers drinkwater.